Bildhistorik

Kråkesunds gap

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Kråk.gap-2-1024x680.jpg

Kråkesunds gap . Foto Curt Warås.

Sveriges mest publicerade bild.  Motivet återger en av de mest dramatiska händelserna utanför Orust på 1970-talet, då en räddningsaktion till  sjöss genomfördes som faktiskt fortfarande saknar motstycke.Tullkryssaren TV 102 styrdes medvetet rakt mot klippan för att rädda liv. Även fotografen levde farligt denna dag. Från tullkryssarens tak över styrhytten tog han denna bild medan två tulltjänstemän höll honom i vardera benet, balanserande i den hårda sjön.

Bilden är utställd i basutställningen Bohuslänsmuseum Kustland i storformat, sedan 2008

Tankbåten Crudo från Donsö har gått på grund och förlist vid Kråksunds gap nära Hällevikstrand i hård storm februari 1973. Roder och propeller är bortslitna. De två ombordvarande, Ingemar Kristensson och Arne Karlsson, tas ombord på tullkryssaren Tv 102 efter en dramatisk räddningsinsats av besättningsmännen på tullkryssaren. Se artikel i Göteborgs-Posten 8 februari 1973: Sjödrama i stormen. Tankbåt blåste upp på skär. Information från fotograf Curt Warås:”Jag körde bil på kusten när jag fick larm på min klumpiga mobiltelefon 7 febuari 1973. Ringde kustbevakningen i Stenungsund för att dom skulle hämta mig i Hälleviksstrand, hann rusa in i affären och köpa en back folköl till besättningen som alltid lagade mat ombord. Larmade även mina två reportrar Lasse Andree och Bertil Sunér som kunde möta upp.”Bilden återfanns över hela Sverige i en upplaga av över 50 000 exemplar. Den är en av de mest publicerade i Sverige. Bilden har sålts för över 7 miljoner kronor av GP. Denna uträkning avstämd år 1985 av GP:s bildredaktion.Motivet återger en av de mest dramatiska händelserna utanför Orust på 1970-talet, då en räddningsaktion till sjöss genomfördes som faktiskt fortfarande saknar motstycke. Tullkryssaren TV 102 styrdes medvetet rakt motklippan för att rädda liv. Även fotografen levde farligt denna dag. Från hyttaket på tullkryssaren Tv 254 tog han denna bild medan två tulltjänstemän höll honom i vardera benet, balanserande i den hårda sjön. Sjöräddningen: Det var den 7 februari 1973 som ett sjödrama ägde rum vid Kråkesunds gap utanför Edshultshall på Orust. Tankbåten Crudo av Donsö fick motorhaveri. I den hårda stormen blåste formligen tankbåten upp på skäret. Tullkryssaren Tv 102 kom fram till skäret efter tjugo minuters gång i det hårda vädret.Befälhavaren Sören Martinsson beslöt att sätta tullkryssaren rätt upp på land i lä om haveristen (berget vid fyren). Manövern lyckades och livet räddades på de två besättningsmännen.Sjöräddningssällskapet anser att besättningen på Tv 102 genom ett djärvt och resolut ingripande och genom gott sjömanskap kunde rädda livet på besättningen.Tankbåten fick skäras upp och forslas bort i bitar från olycksplatsen.

INGRID BERGMAN

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Ingrid-Bergman-1966-Foto-Curt-Waras-832x1024.jpg
Dannholmen-1966 Bohuslän Ingrid Bergman Sveriges största skådespelare

Historik Ingrid Bergman.

Nyårsfirande i enslighet, dec. 1966. Första vintervistelsen på sommarstället på Dannholmen för paret Ingrid Bergman – Lars Schmidt; långt från storstäder, teater- och filmliv.

Fotot är ett av alla de bilder som togs i samband med besöket på Dannholmen .

Ingrid Bergman i snöstorm på sin ö i Bohuslän 1966.

Fotograf Curt Warås minne av besöket beskrev han så här i april 2015: Reporter Lars Helgen och jag var på besök hos paret Karl-Olof (Kalle) Klemensson  och Britt Klemensson  som ägde Stora hotellet i Fjällbacka. Vi fick där kännedom om att Ingrid och Lars fanns på Dannholmen. Egentligen var det sent på dagen och vi var på väg hem, men vi skickade ett meddelande via en fiskare ut till Dannholmen om vi kunde få komma och göra ett reportage. Svaret löd: Välkomna över till Dannholmen, men det blåser nästan storm, bara ni kan ta er i land. Det är klart att vi chansade.

Med en flaska champagne i bagaget for hotellägarparet, Lars Helgen och jag ut till ön. Vi lyckades lägga till vid deras brygga med hjälp av en båtsman.

Det var fantastiskt att fotografera Ingrid Bergman: När vi kom iland måste vi börja fotografera på en gång då det blev mörkt så fort. Ingrid var van att röra sig framför kameran och förstod hur jag ville ha bilderna. Efter fotograferingen firade vi in det nya året i champagne, lite i förväg. Reportageteamet var tvungna att lämna Dannholmen efter några timmar för att leverera det unika reportaget till Göteborgs-Posten. Vi är det enda reportageteam som besökt Ingrid Bergman på Dannholmen i Bohuslän.

Ingrid Bergman, född 29 augusti1915 i Hedvig Eleonora församling i Stockholm[1], död 29 augusti1982 i London, var en svenskskådespelare. Hon spelade i europeiska och amerikanska filmer och tilldelades filmpriset Oscar tre gånger. Två gånger för bästa kvinnliga huvudroll, i Gasljus 1944 och i Anastasia 1956 samt för bästa kvinnliga biroll i Mordet på Orientexpressen1974.

Mest känd är Ingrid Bergman för sina roller som Ilsa Lund i Casablanca 1942, mot Humphrey Bogart och som Alicia Huberman i Alfred Hitchcocks thriller Notorious! 1946, mot Cary Grant. Av Amerikanska Filminstitutet är hon rankad som den fjärde största kvinnliga stjärnan inom amerikansk film genom alla tider.

Lars Schmidt, född 11 juni1917 i Uddevalla, död 18 oktober2009 i Tanumshede,[1] var en svensk teaterförläggare och teaterproducent.

GRODMANSRÅNET

Bild 1
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Grodmansranet-1965-Ranaren-avvapnas.-Foto-Curt-Waras-Bild-2-1024x698.jpg
Bild 2
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Polisutstallning-i-Tyskland.-Curt-Waras-i-Svenska-polismontern-som-dominerades-av-Grodmansranet-.-Hannovermassan-1966.-Foto-Pelle-Bergendahl-687x1024.jpg
Bild 3

Bilder:

Grodmansrånaren gripen, som en scen ur en James Bond film släpas rånaren över järnvägsspåren. Bild 1

Rånaren grips och avväpnas vid Säveån. Bild 2

Fotografen Curt Warås på Världsutställningen i Hannover där hans bilder visades. Bild 3

Grodmansrånet mot Skandinaviska banken i Gamlestaden, Göteborg den 29 juli 1965.

Två bankrånare från Tyskland utklädda till kvinnor med grodmansdräkter under, drog pistolerna och hotade bankpersonalen som gjorde motstånd och slängde ut en skrivmaskin genom bankens panoramafönster, det uppstod tumult med skottlossning och en rånare skottskadades. De fick med sig en summa pengar och flydde, medan dom sköt mot förföljare, ner till Säveån, där de i förväg spänt en koppartråd i det grumliga vattnet. Detta för att med grodmansutrustningen kunna simma ut till Göta Älv där en tredje rånare med flyktbåt väntade.

Fotografen fick följa med polisens hundförare när de sökte efter rånarna vid Säveån, där hittade Curt Warås

rånarnas dykutrustning och sökandet intensifierades av polisen. En polishund fick upp ett spår och upptäckte en av rånarna där han låg och tryckte i det leriga vattnet. Mannen försökte slå sig ut genom att använda sin pistol och avlossade ett skott, men greps efter en kamp om vapnet. Bild 2

Det var som en scen ur en James Bond-film när den skottskadade bankrånaren släpades av polisen över banvallen till den väntande polisbilen. Bild 1.

Grodmansrånet” i Göteborg 1965 är ett av de mest spektakulära bankrånen i Sveriges historia. Med lösbröst, dykardräkter och pistoler stegade rånarna in på banken i Gamlestan. Efter månader av planering och dykträning skulle de utföra den perfekta stöten.

Bytet blev litet men rånet har gått till historien tack vare det spektakulära genomförandet och den omfattande polisinsatsen som följde i jakten på rånarna. Gärningsmännen genomförde kuppen iförda grodmansdräkter och flydde genom att hoppa ned i den närliggande Säveån.

Curt Warås bilder visades på den stora världsutställningen i Hannover.

ASTRID LINDGREN

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Astrid-Lindgren-1-1983-Rovardotter.jpg



Astrid Lindgren med Ronja och Birk under inspelningen av Ronja Rövardotter.

Isberg på Vänern. Foto Curt Warås

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Isberg-Vanern-1-1965-1024x673.jpg

Tisdagen den 12 april 1966, ett stycke utanför Hjortens udde i Vänern. Isen pressar med obändig kraft upp en bergskedja tio meter i höjden och flera hundra meter lång. Från omätliga reserver ute i Vänern kommer med varje isskjutning metertjocka isblock staplade på varandra och gör bergskedjan ännu större. Isblocken ligger ena stunden klippfasta, för att i nästa stund erbjuda livsfarliga möjligheter till störtdykning mellan isblock och splitter i djupets under. När jag denna vårdag skulle fotografera detta naturfenomen ville jag naturligtvis gå ut på sjösidan.

Jag visste att jag därifrån kunde få den bästa bilden. På vad som verkade vara fast is traskade jag således ut och förevigade isberget. Plötsligt, nästan ljudlöst och helt utan förvarning satte den livsfarliga isskjutningen igång. Från sjön kom metertjocka flak uppklättrande på den fasta isen, och ömsom springande, ömsom kanande fick jag i största hast sätta mig i säkerhet. En minut senare var promenadisen ett inferno av skruvande isblock.

SÄLAR VÄDERÖARNA

Om Curt Warås se Wikipedia.